Forrás: DARE saját

Legalább egy tucat ismerősünktől kaptuk vissza, hogy „Iszonyat jókat írtok!”, „Olvastam a múltkori írásotokat. Olyan jó, hogy megírtátok, pont így érzek én is!”

És legalább ennyi ismerősünktől jön a kérdés egyből: „De mi az a PCM tulajdonképpen?”

Ennyire direkten nem írtunk még a PCM®-ről, de most elérkezett a pillanat.

Mi is ez a PCM®?

A PCM® (Process Communication Model®) egy dinamikus személyiségtipológia és kommunikációs modell, ami jungi és tranzakcióanalitikus alapokra épül. Innen továbbfejlesztették és fejlesztik mind a mai napig Taibi Kahler irányításával, aki az eszköz megalkotója.

Kahler rájött, hogy viselkedésünkben és kommunikációnkban vannak megfigyelhető mintázatok – akár jól vagyunk, akár stresszben vagyunk. Ezen mintázatok alapján ő hat különböző személyiség típust különböztet meg, amely hat személyiség típus mindannyiunkban valamilyen szinten megtalálható. Ha tudjuk, melyek a domináns személyiség típusok a másikban (vagy magunkban), akkor azt is tudjuk, hogyan érdemes a másikat megszólítani, motiválni, számára munkát kiadni; valamint azt is tudjuk, hogyan energizáljuk őket vagy magunkat, hogyan kezeljük és mit tudunk csinálni saját magunk vagy mások stresszével.

Illetve a PCM® egy nagyon erős önismereti eszköz is egyben. (Mert ugye másokat sem tudunk addig igazán jól irányítani, amíg magunkkal nem vagyunk tisztában. Ezért is kezdődik minden valamire való vezető fejlesztő program önismereti blokkal.)

Beszéljünk egy kicsit erről a hat személyiség típusról!

Kahler hat személyiség típust különböztet meg, de más modellektől eltérően azt mondja, hogy minden ember személyiség struktúrájában megvan mindegyik. Nem egy doboz jellemző ránk, hanem van egy házunk, amelyben mind a hat személyiség típus helyet kap, emelete van és ezzel jelzi azt is, hogy mennyi időt vagyunk képesek viselkedés, magatartás és kommunikáció szintjén az adott emeleten/típusunkban eltölteni. A legalsó szint a házunkban a Bázis, ami egyben a legerősebb személyiség típusunk is, ez az „anyanyelvünk”, amin bármilyen szituációban meg tudunk szólalni. 

A házunk pedig pédául így nézhet ki:

Forrás – Internet – PCM®

A házban a szintek sorrendje változhat, összesen 6x5x4x3x2x1 kombináció létezik – azaz 720 különféle építmény lehet. Ez már önmagában is sok, de zárójelben jegyzem meg, hogy még a 720-nál is sokkal több kombináció van, hiszen még az egyes szintek „sávszélessége” is módosíthatja a teljes benyomást, a másikról alkotott képünket.

A 6 személyiség típus pedig a következő:

Forrás – DARE saját

A legjobban talán úgy tudnánk bemutatni a 6 különböző személyiség típust, hogy mindegyik nyelvén elmondjuk (itt most vegytisztán), miről is szól a PCM®.

A Gondolkodó bázisúaknak a PCM®-ről

A PCM® egy olyan tudományosan validált személyiségtipológiai és kommunikációs eszköz, amit Amerikában fejlesztettek ki a 1970-es évek második felében Dr. Taibi Kahler vezetésével, aki jungi és tranzakcióanalitikus alapokra épített és ezt fejlesztette tovább. 1978-tól Kahler a NASA-val együtt finomította a modellt és mind a mai napig Amerikában és Európában is folyamatosan dolgoznak az eszközön. Európában főleg Francia- és Németországban elterjedt a PCM® használata. Az eszköz 6 személyiség típust azonosít, ami mindenkiben létezik – különböző mértékben. Ezt a mértéket egy hitelesített, licensszel védett, validált kérdőív segítségével tudjuk megmutatni. Az ereje többek között abban van, hogy a használóját segíti a hatékony kommunikációban másokkal – ezáltal garantálni tudja a sikert az együttműködésekben. Ezt sikeresen el lehet sajátítani már egy 3 napos képzés után.

Egy Harmonizáló bázisúnak a PCM®-ről

A PCM® egy olyan önismereti és kommunikációs rendszer, ami abban segít Neked, hogy könnyebben tudj másokhoz kapcsolódni. Segít abban, hogy megértsd mások érzéseit és viszont, és hogy harmonikusabban tudjatok együtt lenni. Segít a konfliktusok feloldásában is. Ha elsajátítod ezt az eszközt, akkor csökkenhet az a bizonytalanságod, hogy mennyire fogadnak el a többiek, hiszen megérted az ő motivációjukat, megtanulod azt, hogyan tudod jól kifejezni saját érzéseidet és hogyan teremthetsz meg magadnak egy harmonikus jólétet, amiben jól érzed magad és jól vagy együtt másokkal is körülötted.

Egy Elvhű bázisúnak a PCM®-ről

A PCM® egy olyan tudományosan validált személyiségtipológiai és kommunikációs eszköz, amit Amerikában fejlesztettek ki Taibi Kahler vezetésével, aki jungi és tranzakcióanalízis alapokra épített és ezt fejlesztette tovább. A modell egyéni és csapat működéséhez ad valódi megoldásokat, amit később Kahler a NASA-val együtt alkalmazott és fejlesztett tovább. A legtöbb lehetőséget szerintünk azokban a helyzetekben adja, amikor kiemelkedő érték a hatékonyság, és a csapatról pedig értékteremtő egységként gondolkodnak.

Egy Lázadó bázisúnak a PCM®-ről

A PCM® egy nagyon szórakoztató játék. Amit eddig ösztönösen csináltál, annak ad egy játékszabály-rendszert. Az egymással való kapcsolat meghatározza azt, hogyan vagyunk. A PCM® nemcsak azt mondja meg, hogy kivel hogyan tudsz kapcsolatba lépni, hanem segít abban is, hogy a kapcsolat könnyed maradhasson. Na, bejön?

Egy Mozgató bázisúnak a PCM®-ről

Magyarországon még kevesen ismerik azt a hatékonyságot növelő kommunikációs eszközrendszert, amellyel élmény lehet az összes interakció. Ez a PCM®. Azt nyerheted a gyakorlati alkalmazásával, hogy azon ritka esetekben, amikor stresszben vagy – ugyebár minden kihívás, mindent megoldasz, tehát a stressz csak egy kifogás másoknak a tehetetlenségre 🙂 – gyorsabban kikerülsz ebből az állapotból úgy, hogy közben a környezetedben élőket sem terheled túl. Elsőként próbáld ki a csapatodban!

Egy Álmodozó bázisúnak a PCM®-ről

A PCM® egy olyan konstrukció, ami nagyon képszerűen ábrázolja, hogyan működünk. Egy olyan világ, amiben, ha megvan az iránytűd, akkor nagyon gyorsan megtalálod a legeldugottabb helyet is, ahol magad lehetsz. Személyiségünk struktúrája, a ház végtelen lehetőséget rejt és a fantáziánk valódivá válik. Hiszen nemcsak előre látható, hogy mi lesz a következő reakció, hanem arra is pontos képet kapsz, hogy a másik mit reagál majd. Így nem vagy egyedül és bármikor képes vagy kiállni magadért a legkomplexebb helyzetekben is.

Nos? Melyik szólt igazán hozzád? Ha több is, az rendben van, mivel mint említettük személyiségünk építményében mind a 6 személyiségtípus megtalálható – különböző mértékben.

Jó hír, hogy a modell mentén mindenki tud fejlődni – tudja fejleszteni a különböző személyiségtípusokat magában, megtanulhatja saját és mások stresszének felismerését és az abból való „kiugrást” is, ami az egyik legnagyobb előnye a modellnek más, hasonló személyiségtipológiákkal szemben: stresszben sem hagy magunkra és ad megoldási módokat.

Összefoglaló

A PCM® egy olyan eszköztár, ami tudja az összes jól ismert és elterjedt személyiség teszt karakterét, de tovább megy és mélyen megmutatja azt is, hogyan működünk stressz helyzetben és egyedülállóan megoldásokat, konkrét javaslatokat is ad arra nézve, hogy mit és mikor mondjunk a másiknak, ha jól akarunk együttműködni, vagy szeretnénk kihozni másokat – magunkat a stresszből.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy rengeteg kapcsolat – munkahelyi és magánéleti – csúszik meg azon, hogy nem tudunk kikeveredni a stresszből és/vagy nem tudjuk jól (kommunikálni) saját igényeinket és ezzel elveszíthetjük az irányítást egy hatékony és boldog élet felé vezető úton.

Megint csak azt mondjuk: ne hidd el! Csak 1 csapattal próbáld ki és kérdezd meg tőlük, mit tapasztalnak!

Forrás – DARE saját