Az MTQ elköteleződésnek nevezi azt a dimenziót, ami azt mutatja meg, hogy valaki mennyire tud kitartó lenni és a megadott vagy elfogadott keretek mellett képes a feladatot eredményesen elvégezni. A kutatók, Clough & Strycharczyk két alskálát azonosítottak be: a célorientáltságot és az eredményorientáltságot. Mindkettő hangsúlyossá vált az elmúlt évtized kompetenciarendszereiben és teljesítménymenedzsment mítoszában. Még eredményesebbnek, még célorientáltabbak lettünk év mint év. Hihettük azt az év végi teljesítményértékelésen, hogy mindent beletettünk. Aztán kiderült, hogy van még hova fejlődni. Egy olyan pályán kezdhettünk el versenyezni, ahol olyan célvonal volt, ami mindig messzebb került. Ez egy furcsa versenyszám. Kölcsönös megelégedéssel, tisztelettel magunk és mások iránt megtarthatjuk az egyensúlyt.

Az eredményorientáltsággal mindent megteszek, hogy betartsam az ígéreteimet és elérjem a céljaimat. Az eredményorientált működés lehetővé teszi a célok megvalósítását, a folyamatos és elkötelezett cselekvést, a nagy nyomás alatt történő teljesítést. Ha szinte elérhetetlen határidő van, vagy nagyon kevés erőforrás, akkor a magas eredményorientáltsággal lehetővé válik a feladat elvégzése. Ha az eredményorientáltság az alacsony akkor a kitartás és az elkötelezettség is alacsonyabb mértékű lesz. Több lesz a kifogás, gyakoribbak a félbehagyott feladatok, könnyebben elterelhető a figyelem.

Az extrém magas eredményorientáltság sok terhet jelent a környezet számára. A rugalmasság rigid működéssé válhat. A fenntartása sok energiát igényel.

A célorientáltság az, amikor meghatározott célok mentén tervezem a tevékenységemet. véglegesítem a célt, kialakítom a folyamatot, meghatározom a határidőket. A célorientáltság nemcsak abban segít, hogy tudatosan állok a feladataimhoz, hanem azt is, hogy el tudom képzelni a célomat. Tudom vizualizálni, meg tudom fogalmazni, hogy mi szükséges hozzá. Azt is tudom, hogy éppen most hol vagyok és felismerem azt az állapotot, amikor elértem, amit akartam. A siker elképzelhetővé válik, így motiválni is tudja magát az, akinek a célorientáltsága erős. Ellenkező esetben a célok inkább olyan nyomást jelentenek, amelyek megakadályozhatják a cselekvést, eltűnik a fókusz, a cél csökkenti a motivációt.

Ahhoz, hogy egyensúlyban legyünk és nyomás alatt is jól teljesítsünk elengedhetetlen az elkötelezettség dimenziója. De ne feledjük, nem ez az egyetlen. A mentális állóképességünk fenntartásához még szükséges három tényező együttes megléte: a megfelelő kontroll, a magabiztosság és a kihívás.

A következő részben a kihívásról fogunk írni az MTQ kutatási eredményei alapján.