És akkor beszéljünk a Gondolkodóról! A PCM® meghatározása szerint hat jellemzője van a személyiségünknek, amit ha megtanulunk használni, akkor sokkal könnyebben tudunk kommunikálni és kapcsolatokat kialakítani. A hatodik karakteresen elkülöníthető részünk az a GONDOLKODÓ.

Honnan tudod, hogy erős benned a Gondolkodó?

Gondolkodó énrészünk struktúrában gondolkodik. Ő előbb elemez, keretez, mérlegel, gondolkodik és majd csak utána fog bár mást tenni. Így könnyen elképzelhető, hogy mikor felteszel neki egy kérdést, először csendet kapsz „válaszul”. De az is lehet, hogy kérdéssel válaszol, hiszen számára az adat az, ami létfontosságú ahhoz, hogy a legjobb választ vagy lehetőséget megtalálja, megadja Neked. A Gondolkodó hozza a struktúrát, a kereteket, számára fontos az idő struktúrálása, és hogy ő maga tudja beosztani az idejét, hogy minden tevékenységre pont annyi ideje legyen, ami neki szükséges ahhoz, hogy kiváló munkát végezhessen!

Ha egy jól szervezett, jól megtervezett és költséghatékony programot szeretnél, akkor hívj valakit, akinek erős a Gondolkodója; ő biztosan minden oldalról végig fogja gondolni, minden opciót számba fog venni és utána fog járni, hogy hol a legolcsóbb, mit lehet alternatívaként még számba venni, ha mégsem lesz meg a legjobb opció és lesz megoldása arra is,  ha bekövetkezik az Armageddon. Mindenre is van terve! Legjobb logisztikus! Bevásárolni is úgy megy, hogy van egy listája, amit lehetőleg olyan sorrendben jegyzett fel, amilyen sorrendben a boltban megtalálhatóak a termékek, hogy ezzel se veszítsen több időt, mint ami feltétlenül szükséges! Késni sem fog! Inkább előbb ér oda, de ne kelljen rá várni. Ugyanígy azt sem szereti, ha mások késnek és az ő idejével játszanak!

Az észak-amerikai népesség 25%-a mondható Gondolkodó bázisúnak, és ennek a 3/4-e férfi. A gondolkodókat nagyon szeretik alkalmazni a nagy cégeknél, mert felelősségteljesek, kitartóak, jól szervezettek és logikusan működnek, így átlátható működésükhöz és struktúrájukhoz könnyű kapcsolódni. Ráadásul fontos számukra a teljesítmény és mindent megtesznek azért, hogy el is ismerjék a munkájukat! Ha van miért, tedd is meg, ismerd el a munkáját, mert ez az egyik kulcs motivátora, amiért mindent meg is tesz!

Mit nem szeretnek a Gondolkodó bázisúak?

Szét tudnak esni és merevvé válnak, ha a jól megtervezett napjukba atombombaként bedobnak 1-2 ad hoc, váratlan és masszív feladatot. Ez teljesen ki tudja őket zökkenteni. Ilyenkor akár le is tudnak fagyni. Hagyjunk nekik időt arra, hogy újratervezhessenek (kicsit többet, mint a Waze-nek)!

Azt sem tolerálják sokáig jól, ha nem kapnak visszajelzést vagy elismerést munkájukra, teljesítményükre! Sőt, az utasítgatást is nehezen viselik, mivel nekik fontos, hogy egy demokratikusan működtetett közegben gondolatokat cserélhessenek másokkal, társalogjanak és megvitassanak dolgokat, majd utána azokat meg is valósítják.

Ha a környezetét nézzük, akkor azt igyekszik funkcionálisan berendezni – minden ott van, ami a célt szolgálja. Az irodája is funkcionális, sőt a lakásában is inkább praktikus dolgokat fogsz találni, letisztult, egyszerű design-nal.