A PCM®-ben 6 különböző személyiség típust különböztetünk meg, és mind a 6 személyiségtípus megtalálható viselkedésünkben – különböző arányokban. A domináns személyiség típusunk áthatja minden kommunikációnkat és amennyiben ismerjük ezeket a jeleket, akkor könnyedén be tudjuk azonosítani másokban is.

A Harmonizáló az érzések nyelvét beszéli, ezen keresztül kapcsolódik emberekhez, dolgokhoz. Először érez – „úgy érzem….érzésem szerint…”

Pontosan tudhatjuk, hogy egy Harmonizáló (bázisú) emberrel van dolgunk, ha sokat mosolyog, kedves, odafigyelő, remek házigazda, mindenkire figyel.

Harmonizálóként fontos számodra, hogy a körülötted lévők is jól érezzék magukat. Amikor egy harmonizáló azt kérdezi: „Hogy vagy?” – akkor valóban arra kíváncsi, hogyan érzed magadat, mi újság van veled. Nyugodtan el is mondhatod, mert végtelen empátiával és türelemmel fog végighallgatni, remek hallgatóság.

Külsőleg nagyon fontos számukra a jól ápoltság és a harmónia. Szeretnek ízlésesen és divatosan öltözködni – mindegy, hogy férfiról vagy nőről beszélünk. Nők figyelnek a sminkükre, a hajukra, körmükre és szeretik az ékszereket is – nem sokat, csak pont annyit, hogy harmonikus megjelenést kölcsönözzön nekik.

Az 5 érzékszervi észlelés kiemelten fontos számukra – ízlelés, hallás, látás, szaglás, tapintás – ezért szeretik a finom ételeket (legtöbbször főzni és kísérletezni is szeretnek és ezt jó ízléssel teszik), szeretik a finom illatokat (biztosan van, akár több kedvenc parfümjük is), előszeretettel hallgatnak zenét – bárhol és bármikor – ruháikat gondosan válogatják meg, fontos számukra, hogy finom tapintású, jó anyagokba bújhassanak. Ezek egyébként töltik is őket, tehát mikor úgy érzik, a környezetük leszívta az energiájukat, érdemes ezek közül válogatniuk: készítsenek egy finom teát vagy kávét maguknak, burkolózzanak egy puha plédbe és nézzék meg a kedvenc filmjüket. Garantáltan jobban lesznek!

Forrás – internet

Szintén fontos számukra, hogy azt érezzék, teljes mértékben elfogadják őket, személyüket. Tehetjük ezt akár verbálisan, és azt mondjuk nekik: Szeretlek és fontos vagy számomra!”, vagy akár odalépve és átölelve őket!

Mivel a Harmonizálóknak fontos, hogy mindenki jól legyen körülöttük és szeretnék, ha elfogadnák őket, ezért a feléjük érkező kérésekre igen nehezen mondanak nem-et. Ezzel néha sikerül magukat túlvállalni és akkor képesek éjszakázni, csak hogy mindenki kérésének eleget tehessenek. Ez a túlterhelés gyakran apró hibázásokat eredményezhet, amivel nem a dícséretet fogják kivívni, hanem a negatív visszajelzéseket. Ezzel együtt viszont magukat tudják berántani saját stresszükbe és tudnak ott még mélyebbre kerülni, ahol azt élik meg, hogy nem szeretik és elhagyják őket.

Bármikor így találjuk legjobb barátunkat (még sírni is fog!), akkor ne kezdjük el fejtegetni neki, hogy „sokkal rosszabb is lehetne, mert……”, hanem menjük oda, öleljük át, mondjuk neki, hogy „Minden rendben lesz, szeretlek, fontos vagy nekem!” és készítsünk neki egy forró kávét. Utána pedig hallgassuk meg (valódi kíváncsisággal), hogy mi történt. Ha pedig elmeséli, akkor se ötleteket és megoldásokat adjunk neki (kivéve, ha kéri), hanem erősítsük meg, hogy számunkra Ő fontos: Jaj Drágám! Sajnálom! Minden rendben lesz! Olyan jó, hogy elmondod, annyira fontos vagy számomra! Szeretlek!”

Az eddigi összes felvett teszt alapján azt tudjuk, hogy a Harmonizáló személyiségtípus mintegy 30%-át teszi ki a(z észak amerikai) populációnak. Ebből akár arra is következtethetünk, hogy ez a minta hasonlóképpen alakul máshol is, vagyis 10 ismerősünk közül legalább háromnak a Harmonizáló lehet a legdominánsabb személyiségtípusa.

Nos? Kire ismertél rá a leírás alapján?

Horváth Rita írása