Ha lehet kedvencem, akkor az álmodozó a legkedvesebb nekem. Nagyon különleges karakter, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Sorozatunkban végignézzük a PCM® által meghatározott 6 típust. A következő legyen az álmodozó.

Az álmodozó az a részünk, amelyik a reflexióra képes. Figyel és pontos megfigyelései vannak, de ezeket ellentétben az elvhű részünkkel, inkább magában tartja. Sok lehetősége lenne a megmutatkozásra, de számára nem ez az elsődleges. Valójában nincsen szüksége rá, hogy kinyilatkoztasson. Magában konstatálja a helyzetet és továbblép, vagy ott marad. Igen marad, mert nem eleme a mozgás, a pörgés. Amiről könnyen felismerhető, az a hihetetlen nyugodtsága, kibillenteni szinte lehetetlenség. Ő a legkiválóbb mesterlövész vagy olimpikon lehetne, mert nem remeg a keze. Ő és a puska tökéletes összhangban, pontosan elképzelt röppályával. Telitalálat. Nem harsány, csak konstatálja az eredményt.

A nyugodtság mellett a kreativitás egy nagyon fontos karakterjellemzője az álmodozó részünknek. Ez az a részünk, amelyik a képzeletet szabadon használja. Különleges ötleteink, másokat meghökkentő megoldásaink valószínű, hogy ennek a részünknek köszönhető. Amikor magányosan sétálunk és egyszer csak beugrik egy alternatív megoldás, amikor különleges képeket látunk, vagy össze nem illő dolgokat kapcsolunk össze, akkor az az álmodozónk. Ehhez nem kell csoportos brainstorming, csak magunk vagyunk a saját képzeletünkkel. Az álmodozó egyedül szeret lenni. Ezek azok a pillanatok, amikor csak tolod a bevásárlókocsit és nem hiányzik semmi és senki. Te vagy és a képzeleted. És egyszerre ott van a megoldás, látod.

Forrás – internet

Az álmodozónak nem a szavak, hanem a képek azok, amelyek a legfontosabb kifejezőeszközei. ” Azt látom…” „Olyan mintha összekapcsolódnának egymással”, „Még nem látom egészen pontosan…”

Az álmodozót nem lehet siettetni, a saját tempójában halad. Jellemző mondatai: „Ezt át kell gondolnom…” , „A saját tempómban…” ,”Nem szeretném elkapkodni…”

Az álmodozó a klasszikus EMBER, aki képes megállítani az időt. Ez egy kivételes tehetsége. Nem fogja bepörgetni a 21.század. Sutba a kívülről jövő elvárásokkal. Saját tempómban, saját világomban is jól tudok lenni – üzeni az összes önmagát keresőnek. Messengeren nem feltétlenül éred el. Az Instán is csak limitáltan van jelen, jól megválogatja, hogy mit oszt meg és kivel.

Igazi kihívás, hogy egy kicsit stresszbe kerüljön. Ha valamit ez a részünk nem szeret, akkor az a belső világból való kilépés. Ha beszélni kell, amikor nem akarja. Ha szerepelnie kell, és hosszasan beszélni nagycsoporban. Valószínű szívesen kilép ebből a helyzetből. Mert az egyedüllét a legnagyobb ajándék neki. Talán művészléleknek is mondanám ezt a részünket. Ő a bennünk élő Művész. Az alkotási úgy születnek, hogy nem tudod megmagyarázni, honnan lettek. De utánozhatatlan, megismételhetetlen, egyedi. Csoda dolgok kerülnek ki a kezei közül. Ha van a csapatban álmodozó bázis, innen biztosan felismered.

Hogyan él? Milyen a környezete az álmodozónak?

A lakása nem hivalkodó, ugyancsak letisztult. Igazából nem számít a környezete, jól elvan bárhol – hiszen belül él. Ott van a zsibongás, a színek, a történetek.

Forrás – internet

Természetesen tiszta típusok nincsenek. A nemzetközi minta alapján az észak-amerikai populáció 10%-a álmodozó bázisú. Ebből 40% férfi és 60% nő. Ez egy magas szám. Mégis hol van ez a rengeteg álmodozó bázisú ember?

A magyarázat az, hogy az álmodozó részünk egy kicsit rejtőzködő természetű. El tudjuk rejteni az álmodozónkat és akkor használjuk, amikor nem látja senki. Hiszen, szavakkal nem elmondható, hogy hogyan lett az a koncepció, egyszerűen csak ott van. Hiszen, ha kicsit elvonulunk egy jó könyvvel a kezünkben, vagy teszünk egy sétát, az nem olyan különleges. Miközben belül csodák történnek!

Lányok, ha álmodozóban nyomjuk, akkor nem ráncosodunk:) Újabb pont ide! Hát ezért a kedvencem igazából!

Solymár Dóra írása