És íme az ötödik! A PCM® meghatározása szerint hat jellemzője van a személyiségünknek, amit ha megtanulunk használni, akkor sokkal könnyebben tudunk kommunikálni és kapcsolatokat kialakítani. Az ötödik karakteresen elkülöníthető részünk az a mozgató.

Honnan tudod, hogy erős benned a mozgató? 

Ahogy a megnevezésről lehet rá következtetni, hogy sok benne az aktivitás. Ez a cselekvések nyelvén kommunikáló részünk. A lényeg, hogy haladjanak, történjenek a dolgok. Menjünk, csináljuk. Ennyi! Ha sok benned a mozgató, akkor itt be is fejeztük, mert nem kell ezt túlbeszélni. 😉

Viszont az észak-amerikai populációban meglévő minta szerint mindösszesen 5%-nyi az olyan ember, aki mozgató bázissal rendelkezik, ebből is 60% férfi és 40% nő. Emiatt írjuk tovább a cikket, hogy a 95%-hoz is közelebb tudjuk hozni ezt a bázist.

A fő az, hogy mindent meg kell tapasztalni, ki kell próbálni. Az, hogy valaki beszél valamiről hitből, adatok alapján, érzésekre építve az még pont nem elég ahhoz, hogy a mozgató ezt értse. „Akkor értem, ha átélem.” Lételeme – szó szerint a túlélés eszköze – az élmény, megélni a dolgokat. Sokaknak ez túlzott kockázatvállalás vagy akár vakmerőség is, de valójában „csak” természetes. „Amíg nem próbáltam, addig nincs is”.

A mozgató bázisú ember lesz az, aki elsőként akar és csinál is dolgokat. Aki belevág vagy akit ha felszólítasz, hogy „csináljuk”, akkor magára veszi és beleáll. Nem vár másokra és gyakran ez is a nehézsége, hogy ő elkezdi, csak nincs vele, mellette, mögötte senki, mert mások számára még nem komfortos a helyzet (nincs róla elég adat, nincs róla hiteles vélemény, nincs meg hozzá a megfelelő érzés, elképzelhetetlen és még csak nem is tűnik szórakoztatónak). Ugyanakkor van egy jófajta félreértés is a mozgatók körül, az pedig az, hogy mindig csinálnak valamit. Nem mindig, mert az is lehet egy izgalmas történés vagy a másik kedvenc kifejezéssel: egy kihívás, amikor azzal kísérletezünk, hogy nem csinálunk semmit – látszólag. Mert ilyenkor is élmény van, csak mondjuk a fejben vagy épp egy meditációban.

Mozgató bázissal gyors döntések születnek, igen-nem, csak haladjunk már. Lehet hibázni, újra kezdeni, vagy spontán teljesen más irányba menni. Látszólag nincs lehetetlen, mindenre van egy – vagy néha több – megoldás. Éppen ezért a mozgató bázisúak nagyon határozottnak, jó kiállásúnak, sőt sármosnak tűnnek mások számára, olyannak, aki mögé be lehet állni, akit időnként irigyelni is lehet, mert neki minden olyan egyszerű.

Mit nem szeretnek a mozgató bázisúak?

Hát az unalmat, a tökölést és ha nem történik semmi. És ettől be is tud stresszelni, ami miatt elkezd manipulálni. Azaz, ha mások nem lendítik előre a dolgokat, akkor majd a mozgató megteszi helyettük, akár úgy, hogy két-két embert vagy csoportokat ellentétes infókkal lát el vagy egyszerűen csak feltesz különböző kérdéseket, amitől majd kénytelenek lesznek haladni. Nincs mögötte rossz szándék, csak a saját igényeinek kielégítése: legyen már valami.

Nem szeretik még a köntörfalazást, a mellébeszélést, a felesleges információkat. Sokaknak furcsán hangzik vagy akár egyenesen bunkóságnak tartják, de a mozgatónak nem szükséges a Kérem és a köszönöm!. Egy megfelelő kapcsolatban bőven elég ennyi: „Hozz egy kávét nekem!” és a mozgató már hozza is. Persze nem fog kifutni a világból a köszire, de egy köszcsivel már lehet, hogy elérhető ez is. 🙂

A környezete funkcionális, de mégis valahogy extra. Például a kocsija csak egy használati eszköz (nem becézi, nem tudja az összes paraméterét), de azért tudjon odalépni neki vagy legyen nagy, vagy valamilyen…, azaz nem átlagos.

Ha ezt a cikket is végigolvastad, akkor egy dologban biztos lehetsz: nem mozgató a bázisod. Ha az lenne, már az első vagy második személyiségrészről szóló cikknél, de ennek az elején tutira vettél volna egy tesztet és már végigcsináltad volna. 😉 Azért köszi, hogy végigolvastad!