Még FMCG vállalatnál dolgoztam, mikor egy nagyon fontos leckét kaptam, amit a jelen, erősen megváltozott helyzetre is át tudok fordítani.

A lecke egy értékesítési kollégámtól jött, aki az egyik legnagyobb partner-cégünk kezelését adta át és vett át egy kisebb, teljesen más pozícióban, csökkenő forgalommal bíró partnert. Az ő elmondása szerint az első hetekben szenvedett nagyon, mert a jól bevált stratégia, ami működött a növekvő nagy partnerrel egyszerűen csődöt mondott. Aztán megjött az áttörés – de nem az értékesítésben, hanem a hozzáállásában.

Azt mondta: „Rájöttem, hogy itt nem a nyereséget kell maximalizálnom, hanem a veszteséget kell minimalizálnom és ez egészen más hozzáállást és stratégiát igényel.”

Az. Csak ezt nem vesszük észre sokszor!

Majd 2 hónapja megváltozott a valóságunk és most mindenki őrülten fókuszál arra, hogy fenntartsa azt a hatékonyságot, hogy túléljen.

De ez egy másik valóság – ide másik stratégia kell.

És nemsokára jön egy újabb változás – amikor majd újra elindul az élet, de már nagyon sok minden nem lesz ugyanaz, mint korábban.

Más lesz a home office – ami most épp nem home office, hanem otthoni munkavégzés és nem választható.

Más lesz a munkavállalók igénye, mert sok mindent megtapasztaltak a távollét alatt – jót és rosszat is – és más igényekkel jönnek vissza. Hogy a vállalatod / vállalkozásod ügyfeleiről már ne is beszéljek.

Más lesz tehát a piac is és ezt nem tudjuk figyelmen kívül hagyni.

És lehet, hogy csak egy picit változik, de már az is elég változás ahhoz, hogy újragondoljuk: MIT és HOGYAN csinálunk.

Mégis akkor hogyan készülhetnek fel a vezetők és hogyan készülhet a HR már most arra, hogy egy sikeres BACK-BOARDING-ot hajtson végre?

Maximalizálni a nyereséget és minimalizálni a veszteséget.

Itt mindenki maga tudja megmondani, hogy a cége hová tartozik:

  1. sosem látott számokat produkál, mert veszik, mint a lisztet vagy az élesztőt

  2. stagnál – mert vannak olyan szegmensek, ahol csökken, de más szegmensekben pedig exponenciálisan nő

  3. vagy épp beleállt a földbe és lehúzhatja a rolót, mint az ismerősöm kávézója, amit a Covid előtt 2 nappal nyitott meg.

Amit most tehet – bármilyen fázisban is van – hogy a kollégák felé megerősíti a realitás pontjait – ami most az online csapatmegbeszélés, online meeting a vezetővel, az online jelenlét.

Iszonyat fontos, hogy itt azt lássa, hallja és érezze a kolléga (és mindhárom érzékelés nagyon fontos), hogy tudja a túloldal, hogy mit csinál, hogyha a föld összeszakad, akkor is ott van a vezetője. Nem biztos, hogy minden kérdésre fog tudni válaszolni, de meghallgatja, elérhető, felteheti a kérdéseit és felnőttnek néz majd, és elmondja, ha gáz van és kezeli is!

Most nincs folyosó, vagy kantin, most nem tudunk a kollégánk mellé lehuppanni egy hosszú megbeszélésből kijövet, hogy elhívjuk kávézni és kiventilláljuk, ami beszorult!

Most csak az online valóságon keresztül szűrhetjük le, hogy minden ok-e!

Vezetőként ezt kell megerősíteni.

Horváth Rita írása